Noc vědců

Dne 27.9 se u příležitosti Noci vědců konala na Visalajích stejnojmenná akce a na ekosystémové stanici Bílý Kříž se konal den otevřených dveří. V rámci akce měli návštěvníci možnost poslechnout si přednášky o fotografování oblohy a také o meteoritu Morávka, jehož dva kousky si mohli skutečně vzít do ruky a potěžkat.

Nejvíce návštěvníků však dorazilo na večerní premiéru filmu Kdyby zhasnul svět, který je dílem studentky Žofie Milatové a dokumentuje přípravy a vznik Beskydské oblasti tmavé oblohy. Na premiéru dorazili také dva hlavní „hrdinové“, kteří se tak poprvé setkali. Film bude v brzké době možno shlédnout v rámci festivalů a astronomických seminářů (např. ZDE v Uherském Brodě), později bude uvolněn k volnému šíření.

Večer pak následovalo pozorování dalekohledy, které se setkalo se zájmem, zejména účastníků souběžně probíhajících bryologicko – lichenologických dnů.

Druhým dnem pak ještě pokračoval den otevřených dveří na stanici Bílý kříž, kde návštěvníci měli možnost prohlídky experimentálních „skleníků“, ve kterých je udržována zvýšená koncentrace CO2 za účelem zkoumání jeho vlivu na růst rostlin. Zároveň se zde nachází mnoho dalšího vědeckého vybavení včetně stanice bolidové sítě CEMEnT.

Poděkování patří pořádajícím organizacím a to Slovenskému zväzu astronomov, Slovenské astromické spoločnosti, ústavu CzechGlobe a za osobní pomoc potom Lukáši Shrbenému za zajištění zápůjčky meteoritů Morávka a Janu Hollanovi za zpřístupnění stanice na Bílém Kříži.