Tma v Beskydech začíná být pro městského člověka mimořádným zážitkem

V pondělí 14. května 2012 se v horské chatě Švarná Hanka konalo úvodní setkání uvedené názvem První konference ke vzniku Beskydské oblasti tmavé oblohy. Sešli se na něm zástupci Správy CHKO Beskydy, Lesů ČR, místních samospráv, České astronomické společnosti, Astronomického ústavu AV ČR a Slovenské astronomické společnosti. Tématem setkání bylo představení záměru vyhlásit v okolí Gruně oblast tmavé oblohy.


Martin Gembec hovoří na konferenci s místními zástupci

Oblasti tmavé oblohy vznikají po celém světě s cílem chránit noční přírodu, která noční tmu potřebuje. „Nebude to však znamenat žádné zhasínání, či jiné nucené omezování osvětlení. Zdejší obloha je již tak kvalitní a doufáme, že si každý sám uvědomí, že se mu vyplatí ji zachovat a svítit s rozumem„, říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově. Po světě je vyhlášeno 25 oblastí či parků tmavé oblohy, z toho jedna u nás v Jizerských horách jako formálně první mezinárodní oblast tohoto druhu, v tomto případě česko – polská (www.izera-darksky.eu). Další najdeme na východě Slovenska v národním parku Poloniny (poloniny.svetelneznecistenie.sk), dvě jsou také v Maďarsku.Konferenci organizovali mladí lidé podpoření z programu Think big Nadace O2, kteří zároveň staví stanici k měření světelného znečištění a pozorování meteorů na Bílém Kříži. „Až bude padat další meteorit Morávka, budeme to mít v přímém přenosu„, dodává s úsměvem Jan Kondziolka, který tento projekt vede.


Projekt vzniku Beskydské oblasti tmavé pblohy byl podpořen programem Think Big.

Při jednání panovala vzácná shoda, byly stanoveny konkrétní úkoly a tak se snad v dohledné době jednoho roku můžeme těšit na Beskydskou oblast tmavé oblohy, jak se má oficiálně jmenovat.

Více o světelném znečištění a ochraně nočního životního prostředí se dočtete na www.svetelneznecisteni.cz. Podívat se na krátké filmy a stáhnout si informační materiály můžete třeba na www.asu.cas.cz/svetelne-znecisteni.