První Astronomický den v BOTO je za námi!

Dne 18.5. proběhl v obou českých oblastech tmavé oblohy tzv. Astronomický den. Jedná se o unikátní příležitost pro návštěvníky, kteří mají zájem dozvědět se něco o Oblasti, astronomii, světelném znečištění a především mohou poznat tmavou noční oblohu s odborným výkladem.

Počasí nebylo úplně ideální, větší část dne bylo zataženo, ale nakonec všechno dobře dopadlo, viděli jsme Slunce a hlavně potom jasnou noční oblohu. Během dne a noci se na přednáškách a pozorování vystřídalo přes 100 návštěvníků, což vnímáme jako velký úspěch zvláště v porovnání s našimi kolegy na Astronomickém dni v Jizerské oblasti tmavé oblohy – tam je Astronomický den už známou akcí s několikaletou tradicí a lepší dopravní dostupností z blízkých měst, která má běžnou účast přes tisíc lidí. Letos to bylo kvůli nepřízni počasí “pouze” 300 odvážných.


Akce byla úspěšná i mediálně – přijel jak tisk (MF DNES), tak Česká televize, která o nás odvysílala reportáž  (od času 19:30).

První astronomický den v Beskydské oblasti tmavé oblohy se tedy vydařil a doufáme, že tomu tak bude i v dalších ročnících, na které vás srdečně zveme :-)