Rozhovor s Alenou Zárybnickou, patronkou Beskydské oblasti tmavé oblohy

Patronkou Beskydské oblasti tmavé oblohy bude při založení jmenována paní Alena Zárybnická. Co pro ni znamená tmavá obloha, proč zrovna ona? Dozvíte se v krátkém rozhovoru.

 

Alena Zárybnická
Alena Zárybnická, zdroj: www.ceskatelevize.cz.

Dobrý den paní Zárybnická, jak jste se vůbec dostala k titulu patronky Beskydské oblasti tmavé oblohy? Co tento titul sebou obnáší?

Tak nějak nedopatřením, říkala jsem si, když mi přišel první email od Jana Kondziolky. Znala jsem jeho fotky, ale prosbu o patronát? To jsem nečekala. Za všechno prý může kolegyně Hana Kučáková, která navrhla mé jméno ve veřejném hlasování na facebooku. Zvažovala jsem jedině to, jestli můžu být vůbec nějak prospěšná.  Téma je jasné – lamentace kolegů astronomů nad zataženou oblohou doznívají k uším meteorologů stejně, jako ty nad oblohou přesvětlenou…. V tom prvním jim pomoci nemohu, v tom druhém snad aspoň trochu. A to je jeden z důvodů, proč jsem přikývla.

 

Jak se dle Vás vyvíjí, jednoduše řečeno, současné osvětlení? Svítíme více, nebo se to z Vašeho pohledu zlepšuje?

Neumím to posoudit obecně, každopádně zřejmě na tom ještě nejsme tak dobře, abychom si mohli říct: „problém je vyřešen“.  Myslím, že jde o to, abychom byli schopni fungovat efektivně…  A hlavně umět si vyjít vstříc. To bezpochyby platí nejen tady.  Jsou-li relativně málo nákladná řešení, jak ušetřit, tak proč je nevyužít. A hlavně – proč si nenechat poradit od těch, kteří vědí, jak na to? Kteří právě ona jednoduchá řešení vidí. To je základ – pídit se po tom, jak „to“ vyřešit elegantně. A ke spokojenosti všech…

 

Ve městě se mi často stává, že si chci vyfotit oblohu, přes silné osvětlení, které, lidově řečeno, „svítí pánu Bohu do oken“ to však není možné. Různé iniciativy, jako je například Beskydské oblasti tmavé oblohy, usilují o zmírnění takovéhoto světla. Pokud se nepletu, nechcete rušit pouliční lampy, ale pouze usilujete o to, aby lampy svítily tam, kam mají a ne na oblohu, je to tak?

Přesně tak, to je ono jednoduché a elegantní řešení, díky kterému budou všichni spokojeni. Beskydská oblast tmavé oblohy taková řešení nabízí.

 

Je o vás známo, že holdujete létání. Absolvovala už jste někdy nějaký noční let nad naší zářící krajinou.

Přesně v tom okamžiku jsem si uvědomila, jak zbytečné některé světelné zdroje jsou… Je to sice už nějaký ten pátek, ale schválně, tipněte si, co hodně září směrem k obloze a přitom je to úplně zbytečné? Benzínové pumpy! Z výšky máte dokonalý přehled o tom, kde která je…  Trochu zbytečný luxus, ne?   

 

Když pomineme Beskydy, kde jste na vlastní oči viděla nejkvalitnější noční oblohu. Máte nějaké své oblíbené pozorovací místečko?

Žiju v Krkonoších, tady jsme ještě celkem čistí. Ale i tak, doufám, že se to ještě zlepší. Trápí mě laserové reklamy lákající na diskotéky od tmy do svítání…  Doufám, že lidé budou vůči takové formě reklamy brzy imunní, tak, jako vůči jiným reklamním trikům.  Nejkrásnější jsou pohledy přímo z hřebenů, třeba z Vrbatovy boudy.  Nebo z kopců údolí – krásný je závěr Dlouhého či Obřího dolu. Oblohy sice vidíte jen část, ale ty zasněžené „kulisy“ kolem jsou zárukou doslova sváteční atmosféry.

 

Co byste vzkázala čtenářům, kterým není viditelnost noční oblohy lhostejná?

Ať těm, kterým viditelnost noční oblohy lhostejná je, ukážou, jak málo stačí a budou všichni spokojeni….

 

Otázky připravil Pavel Jaňurek a Jan Kondziolka